Csatlakozz közösségi oldalainkhoz!

Gyakori kérdések

Milyen jellegű, időbeosztású munkák érkeznek?
Jellemzően színes az igénytár,sokszor nincs is két egyforma.A 8-12 órás egész hetet betöltőn át,a rövid 1-2 órásig több féle érkezik....legklasszikusabb részmunkaidőnk a délutáni,iskolából,óvodából a gyermek hazavitele,pár órás felügyelettel.

Milyen óradíjat lehet kérni?
Minél rövidebb ideig igényli a család a felügyeletet, általában annál magasabb az óradíj, és minél rendszeresebb a munka, annál alacsonyabb, vagy akár havi díj is lehet. A családnál eltöltött idő függvénye a fizetés. Részmunkaidő 4-6 óráig átlagos 800-1200ft/ó,a kevesebb időt igénylő,vagy alkalmi munkáknak ennél magasabb az óradíja. Hétfő-péntekig napi 8 órás rendszeres munkáért már általában havidíjat fizetnek a családok.

Fiatal, vagy idősebb kolléga nők a kelendőbbek?
Egyforma az esély, a személyes szimpátia a mozgató rugója a megegyezéseknek,nem a kor. A szülő kérhet azonban pótmama korút,ha rugalmasabb beosztást szeretne,vagy fiatal egyetemistát,ha nagyobb gyereket pl edzésre-, játszótérre kell vinni, vagy leckeírásban kell segíteni.

Bejelentett munka-e a gyerekfelügyelet, idősgondozás, házvezetés?
A háztartási munkára létesített jogviszony adórendszeren kívüli keresettel járó foglalkoztatásnak minősül. Bejelentett lehetőség csak abban az esetben jöhet létre,ha az igénylő vállalkozó,és a saját vállalkozásába bejelenti a bébiszitterét,ez a család és a munkavállaló közötti rugalmas megegyezés tárgya.
Jogszabályi háttér: egyes gazdasági és pénzügyi tárgyú törvények megalkotásáról, illetve módosításáról szóló 2010. évi XC. törvény I. fejezet
Bővebben: Háztartási munka

Milyen szerződést kell kötni a szülővel?
Jellemzően szóbeli megegyezés alapján történik a megállapodás, de a család és a háztartási alkalmazott közötti rugalmas megegyezés tárgya hogy írásban is rögzítik a feladatkört és a megállapodás részleteit.

Hogy lesz TB-m?
Tájékoztató az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettségről
A jelenleg hatályos jogszabályok értelmében annak a belföldi magánszemélynek, aki nem biztosított, annak érdekében, hogy az egészségügyi ellátást igénybe tudja venni, 2013-ban havonta 6660 forint (naponta 222 forint) összegű egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie, függetlenül attól, hogy az orvosi ellátást ténylegesen igénybe veszi-e vagy sem.
Biztosítottak például azok a magánszemélyek, akik munkaviszonyban, közalkalmazotti, közszolgálati vagy más szolgálati jogviszonyban állnak, illetve akik álláskeresési támogatásban, táppénzben, terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban, ápolási díjban stb. részesülnek. Ez az alanyi kör tehát anélkül jogosult az egészségügyi ellátásra, hogy azért külön fizetnie kellene.
Ha a magánszemély nem tartozik a fent meghatározott körbe, és közösségi rendelet vagy nemzetközi egyezmény előírása alapján sem jogosult az egészségügyi ellátás igénybevételére, akkor az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére irányuló kötelezettségét a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz a 13T1011 számú adat- és változásbejelentő lapon be kell jelentenie 15 napon belül. Az adatlap a NAV honlapjáról () is letölthető. A járulékfizetési kötelezettségről ügyfélszolgálatainkon személyesen, illetve telefonon a 06/40-42-42-42-es kék számon kérhető bővebb felvilágosítás.
Fontos, hogy amennyiben a magánszemély korábban biztosított volt, akkor az egészségügyi ellátás a jogviszony megszűnését követően a biztosítással járó jogviszony napjaival megegyező napig, de legfeljebb 45 napig még továbbra is igénybe vehető.

Többet fizet-e a család,ha egyszerre több gyerekre kell vigyázni?
Sajnos nem általános az óradíj növekedése arányosan a gyerekek számával,jellemzően magasabb óradíjat annak fizetnek,aki valami plussz kvalitást tud nyújtani(pl nyelvtudás,szakirányú végzettség)azonban csak akkor,ha ez a szülő kifejezett kérése.

© Best-Work Oktató és Szolgáltató Kft. Minden jog fenntartva.
Felnőttképzési nyilvántartási számok: E/2020/000045, B/2020/000414
Adatvédelmi tájékoztató

Tartalomkezelés: MikroVPS