Csatlakozz közösségi oldalainkhoz!

Cikkek

Így válasszon bébiszittert

Manapság már nem luxus bébiszittert fogadni. Sőt egyre több szülő kér szakembertől segítséget. Most Szarvas Krisztinától, a Micimackó Pótmama Szolgálat ügyvezetőjétől tudhatunk meg hasznos információkat a gyermekfelügyelők képzéséről és kiközvetítéséről.

Fontos, hogy olyan bébiszittert válasszon a szülő, akinek szaktudásával kapcsolatban tud információkat kérni. Ezért is érdemes a megfelelő cégeken keresztül bébiszittert keresni. Bébiszitternek általában 18-60 éves korig jelentkezhetnek az érdeklődők. Egy szakemberrel való személyes elbeszélgetés során kiderülhet, milyen a kommunikációja, a megjelenése a jelentkezőnek. A leendő pótmamáknak vinniük kell önéletrajzukat, egészségügyi kiskönyvüket, erköcsi bizonyítványukat és a legmagasabb iskolai végzettséget igazoló papírjukat is.

Amit a képzésről tudni kell

Az elbeszélgetés után kezdődik egy kéthetes tanfolyam, amelynek tananyaga a 0-14 éves gyermekekhez szükséges gondozási, pedagógiai és pszichológiai ismereteket foglalja magában. Ám az általános felügyelet mellett fejlesztési feladatokkal is megismerkedik a jelentkező. A gyermekfelügyelők távoktatásos módszerrel tanulnak, így nem kell az iskolapadban ülniük, hiszen a tananyagot elvihetik, és otthon is felkészülhetnek. Akinek nincs igazolt gyakorlata, annak egy gyakorlati megfigyelésen kell részt vennie. Az oklevél feltétele még a képzés végén tett sikeres vizsga is. A képzés ára 31-47 ezer forint körül mozog, amelyhez egy 6 hónapos díjmentes munkaerő-közvetítői szerződést is kap a résztvevő.

Sokszor a gyermek választ

A közvetítő cégeknél veszik fel a családok igényeit: mikor lenne szükségük a gyermekeknek felügyeletre, milyen elképzelésük van a leendő bébiszitterről. A cég szakemberei kikeresik az igényeknek megfelelő felvigyázót, és kiajánlják őt, majd jöhet a találkozás a családdal. Az esetek nagy százalékában a gyermek dönti el, kivel szeretné tölteni azt az időt, amikor édesanyja és édesapja nyaral, dolgozik vagy akár színházba megy.

Megállapodás kérdése az óradíj

A díjszabás attól is függ, hogy milyen időbeosztásban és hány gyermekre vigyáz egyszerre a bébiszitter. Fontos, hogy a munkavégzéshez kell-e speciális végzettség vagy a szülők kérnek-e plusztevékenységet. Mivel a szolgáltatas díjmentes a cég részéről, a díjról a bébiszitter és a család állapodik meg. A rendszeres felügyeletnél megállapodhatnak havi fix bérben is, alkalmi munkavégzésnél pedig óradíjban. A felügyeletnek óránként általában 500-1200 forint a díja, a havi fix bér pedig általában 80 ezer forinttól - az igényektől függően - kezdődik.

Bárány Zsuzsa
Blikk, 2007. augusztus 29.

Forrás: Blikk

© 2003-2017 Best-Work Oktató és Szolgáltató Kft. Minden jog fenntartva.
Felnőttképzési engedély szám: E-001164/2015
Adatvédelmi tájékoztató

Látvány és kivitelezés: Scarab Design

Tartalomkezelés: Computer Doctor