Csatlakozz közösségi oldalainkhoz!

Cikkek

Micimackó Jobbansegítő Szolgálat

Magazinunkban eddig kizárólag felekezeti segélyszervezetekkel foglalkoztunk. Ezért most külön örömünkre szolgál, hogy egy olyan civil segítő szolgálatot mutathatunk be, akikhez hívő emberek is nyugodtan fordulatnak segítségért. Árvai Mariannt és Szarvas Krisztinát, a Micimackó Jobbansegítő Szolgálat a Best Work Oktató Kft. két alapító tagját kérdezem a segítőszolgálatról.

Az ember szervezete 60 év felett, lassan elhasználódik - mondja Mariann. - Nehezen vesszük ezt tudomásul. Fájdalmas szemlélni a hozzátartozónak, ha a leépüléshez, még valamilyen betegség is járul. Nem kis gond beszerezni a szakrendelésen a megfelelő gyógyszereket, napokat ülni a váróban, egy-egy kivizsgálásért, vagy intézni az orvosi papírokat, a mentőszállítást. A legjobb szándék ellenére is adódhat olyan helyzet, hogy a hozzátartozó nem ér rá, vagy elveszíti a türelmét a beteg időssel szemben, hiszen ezek az intéznivalók mindenki idegeit felőrlik. Ilyenkor segíthet a szakember, a házi betegápoló, aki fel van készülve ilyen helyzetekre, sőt, iskolában tanulja az idősekkel való kommunikáció minden csínját-bínját, rejtett buktatóit. A képzett szakápoló kijár házhoz, akár egy nap többször, vagy ott maradhat huzamosabb ideig. A tennivalók a beteg idős körül, változatosak lehetnek. Van aki csak beszélgetést, etetést igényel, van akit fürdetni, öltöztetni kell, előfordul, hogy vigyázni kell, mert a beteg elkóborol, emlékezetkiesésben szenved, pillanatnyi memóriazavara van. Fel kell készülni azonban komolyabb esetekre is, amikor a beteget hazaadják a kórházból, de még olyan gyenge, hogy intenzív ellátást igényel, katéterezéssel, infúzióval, injekcióval. Ezzel is megbirkózik a szakember. Még pszichológiai, pszichiátriai gondok is adódhatnak a páciensnél.

Mikor jött létre a segítőszolgálat?

Nyolc évvel ezelőtt indultunk - válaszolja Krisztina - és ma már tízezer családdal van kapcsolatunk, felekezeti hovatartozás nélkül. Ha a család lelkészi ajánlást kér a gondozónővel, ez sem akadály. A zsidó hitközségnek is közvetítettünk már ki gondozónőt. Mivel a Kft. a beteggondozást vállalta fel, így nemcsak ápolónők, hanem lelkészek is tartoznak a gondozók közé.

Lehet-e képesítés nélkül is valakiből gondozó?

Igen. Akik képesítés nélkül jelentkeztek a munkára, a Kft.-én belül végzik el az idősgondozói iskolát. Középkorú, vagy friss nyugdíjas ápolónők szívesen jelentkeznek a munkára. A házi betegápolás együttműködik a háziorvossal a gyógyszerelés miatt is.

Milyen ellátás tartozik még a cég profiljába?

A kismamákat is kisegíti a cég baby-sitter közvetítéssel a gyermekek 14 éves koráig. Természetesen sérült, fogyatékos gyerekek felügyeletét is vállaljuk. Egyes családok a korrepetálásra is igényt tartanak.

Kitől kapják a fizetésüket a gondozók?

A gondozónők kiközvetítése ingyenes, a munkát a család saját felajánlása szerint finanszírozza. A család kiválaszthatja a kolléganők közül azt, aki a számukra a legalkalmasabb. Az ellátás akár 24 órás is lehet, ott is lakhat a gondozónő az idős, rászoruló betegnél. Tizenkét órás munkaidőt, vagy csak alkalmi felvigyázást is kérhetnek a családok, igény szerint, háztartási munkával is. Gyermekek esetén jellegzetes kérés, hogy hozzák el a kolléganők a kicsiket az oviból, iskolából.

Alkalmanként is tudnak kiküldeni segítséget?

Igen, amikor a szülők színházba mennek, és ügyelni kell a kicsikre. Még aznap le lehet bonyolítani az igénylést. Előfordul, hogy a gyerekek mellé angol vagy német nyelven beszélő felvigyázót kérnek. Vannak diplomás dolgozóink, akikkel ezt meg tudjuk oldani. Még nem volt rá példa, hogy egy család, unszimpátia vagy hozzá nem értés miatt elküldött volna egy gondozónőt. A család ellenőrizheti az ápolónő papírjait.

Mennyibe kerül a gondozási díj?

A 24 órás idősgondozás díja egy hónapra 80-130 ezer forint közt mozog. A gondozónőnek azért ilyen esetben is jár a szabadnap, arra az időre a Kft. másik, helyettes ápolónőt küld. Előny, ha a gondozónőnek, vagy a baby-sitternek van jogosítványa, autója.

Kórházlátogatást is vállalnak?

Természetesen, még a kórházban is meglátogatják a gondozónők a beteget, ha ilyen kérés van. A dolgozók szerződésébe bele van foglalva a titoktartási kötelezettség. A kollégák és családok is folyamatosan elérhetik a cég két alapítóját telefonon, tanácsadás céljából. Nemcsak a betegen, hanem bármelyik családtagon segíthet a cég, orvossal, pszichológussal, attól függően, milyen probléma merül fel. Tudni kell bátran a szakember segítségét kérni. Hála Istennek, hogy a szociális érzékenység nőtt hazánkban, és nemcsak igény van ilyen szolgáltatásra, hanem kínálat is. Jézus három éves nyilvános működésének felét, gyógyítással töltötte. Mindig nyitott volt az elesettek, kitaszítottak felé. Az irgalmasság testi cselekedetei közé tartozik a betegápolás, beteglátogatás. Ebben a keresztényi cselekedetben nyújt segítséget nekünk a Segítő Szolgálat.

Kuruczleky Ilona
Szent Kereszt Ökumenikus Magazin, IV. évfolyam, 2006. 2. szám

Forrás: Szent Kereszt Ökumenikus Magazin

© 2003-2017 Best-Work Oktató és Szolgáltató Kft. Minden jog fenntartva.
Felnőttképzési engedély szám: E-001164/2015
Adatvédelmi tájékoztató

Látvány és kivitelezés: Scarab Design

Tartalomkezelés: Computer Doctor